fbpx
uk
Ранкова кава натщесерце

Чи можна пити зранку каву на голодний шлунок?

Можна пити каву натщесерце чи краще робити це в інший час? Багато хто чув про те, що це шкідливо, але мало хто знає, чому. Зараз спробуємо пояснити вам це детальніше.

Медики в усьому світі звертають увагу кавоманів на високий вміст хлорогенової кислота в цьому напої. Саме вона негативно впливає на слизову шлунку, подразнюючи його стінки. Тому кава на голодний шлунок – серйозне випробування для організму, який тільки прокинувся. Беручи на себе удар першим, шлунок як і годиться виділяє соляну кислоту, необхідну для переробки напою.

Тому навіть кілька тижнів такої щоденної практики, з кавою перед сніданком, дадуть про себе знати спочатку дискомфортом в шлунку, а з часом і серйозними проблемами в роботі всього організму.

Що стосується кофеїну, який так люблять зранку люди, які насилу виходять з фази сну, то в даному випадку основна шкоди не від нього. Хоча надлишок кофеїну в організмі і підсилює нервозність, неспокій і роздратування.

Традиційне переконання в тому, що без кавової дози ніяк не прокинутися насправді помилкове. Більш того, кава натщесерце вранці переростає в шкідливу звичку, якої не так просто позбутися.

Вранці у людини змінюється гормональний фон. Через деякий час після пробудження в крові підвищується рівень кортизолу. Це гормон, відповідальний за пильність, уважність і стрес. Саме кортизол допомагає стартувати природним процесам організму так, як це потрібно для його нормальної роботи.

Випита зранку кава гальмує дію гормону і з часом організм без «допінгу» вже не здатний прокидатися і активно включатися в роботу.

Кращий час, коли варто пити каву зранку

Насправді пити каву на голодний шлунок вранці, щоб прокинутися і підбадьоритися, пити не обов’язково. Досягти того ж ефекту можна, якщо почекати всього годину-дві. Більш того, в цьому випадку напій не тільки не зашкодить, але і принесе користь організму.

Отже, коли ж пити каву вранці дійсно корисно? Приблизно з 9:30 і до 11:30 ранку рівень кортизолу в крові знижується. Це означає, що настає слушний час для кави. Саме в цей момент вона може стати реальним джерелом бадьорості та енергії.

У цей період напій не завдасть шкоди організму і дійсно підвищить працездатність. Щоб наслідки від випитої чашки кави виявилися тільки позитивними, потрібно витримати деяку паузу після прийому їжі. Години або півтора буде досить для того, щоб організм запустився в роботу, переварюючи з’їдене на сніданок і достатньо підготувався для прийому кави.

Редакція
Редакція
Трансформуємо каву і натхнення в тексти, і віримо в те, що все буде добре.
Цікаве по темі:
Добавить комментарий