fbpx
Різниця між маслом і маргарином

Масло і маргарин: в чому між ними різниця?

Побувавши в відділі молочної продукції в магазині, ви можете помітити, що асортимент масла і маргарину постійно зростає. Кожна людина вважає за краще щось своє. Але чи знаєте ви в чому відмінності між маслом і маргарином?

Хоча масло і маргарин використовуються для одних і тих же цілей, це два дуже різні продукти. Основна різниця між маслом і маргарином – це те, з чого вони зроблені, і, типи жирів, які вони містять.

Що таке масло?

Вершкове масло – це молочний продукт, який одержують шляхом збивання молока або вершків. У процесі збивання жир (тверді речовини) відділяється від сироватки (рідини). Найчастіше ми купуємо масло з коров’ячого молока, хоча доступні й інші види – з молока овець, кіз чи навіть буйволів.

Вершкове масло зазвичай має блідо-жовтий колір, але він може варіюватися від білого до темно-жовтого в залежності від того, що тварина їла. А оскільки за своєю суттю вершкове масло складається з одного інгредієнта, його не складно приготувати в домашніх умовах.

Можливо, ви помітили, що на маслі пишуть «пастеризоване вершкове масло». Це вказує на те, що вершки, використані для виготовлення масла, були пастеризовані або спочатку нагріті, щоб вбити будь-які хвороботворні мікроорганізми і не дати продукту зіпсуватися завчасно.

Основна відмінність масел різних марок – це вміст жиру, який в кінцевому підсумку впливає на смак і текстуру масла. Але все вершкове масло в продажі, повинно містити не менше 80 відсотків жиру.

Оскільки вершкове масло – це жир тваринного походження, воно містить холестерин і значно більшу кількість насичених жирів, ніж маргарин.

Що таке маргарин?

Маргарин – це немолочний продукт, створений як замінник вершкового масла. Спочатку в 1800-х роках його робили з тваринного жиру, сьогодні основні інгредієнти, що входять до його складу – рослинне масло, вода, сіль, емульгатори, хоча в деякі типи маргарину додають і молоко. Маргарин можна знайти як у вигляді брусків, так і у вигляді спредів, що продаються в банках.

Важливо знати, що не весь маргарин однаковий. Існують різні бренди, тому важливо дивитися на етикетку. На відміну від вершкового масла, маргарин не вийде приготувати вдома.

Як і масло, згідно із законом маргарин також повинен мати мінімальний вміст жиру в 80%. Продукт, в якому жирів міститься менше, вважається «спредом». Маргарин і спреди, які можна знайти на полицях в магазині, можуть мати жирність від 10 до 90%. Залежно від вмісту жиру кількість рослинного масла і води в продукті будуть варіюватися, при цьому той маргарин, який містить менше жиру, має більш високий відсоток вмісту води.

Оскільки основним компонентом маргарину є рослинна олія, в ньому відсутні холестерин і насичені жири, що містяться у вершковому маслі, але в ньому вищий відсоток поліненасичених і мононенасичених жирів.

Однак маргарин може містити і трансжири – хоча багато брендів скоротили або повністю виключили їх зі складу інгредієнтів, використовуючи замість них пальмову олію.

Що ж краще? Маргарин чи вершкове масло?

Якщо ви пробували обидва продукти, то знаєте, наскільки вони сильно відрізняються. В один час маргарин користувався великою популярністю серед українців. На щастя, в якийсь момент масло повернуло собі позиції. Вершкове масло хорошої якості має чудовий смак – від нього просто неможливо відірватися.

Тип жиру, який міститься в маслі і маргарині, є визначальним фактором в тому, що їх відрізняє. У той час як вершкове масло отримують з тваринних жирів, маргарин виготовляється з рослинної олії. Ця різниця впливає на смак, текстуру і поживні властивості.

Що стосується заміни одного продукту на інший при приготуванні, найкраще орієнтуватися на рецепт, особливо коли мова йде про випічку. Маргарин з більш низьким вмістом жиру містить більше води, що може просто зіпсувати вашу випічку.

Що стосується того, який з продуктів краще вживати – вибирайте, що подобається, просто знайте міру.

Дорога редакція
Трансформуємо каву і натхнення в тексти, і віримо в те, що все буде добре.
Цікаве по темі:
Добавить комментарий

Pin It on Pinterest