fbpx
Любов до вина і генетика

Дослідження: любителі кави, чаю і вина відрізняються генами

Особливості сприйняття їжі та напоїв залежать від кількості смакових рецепторів, розташованих на смакових ділянках язика. Середніх дегустаторів більшість: половина людей на планеті належить до їх числа. Ще по 25% – або слабо, або на рідкість гостро відчувають смак. Особлива категорія – супер-супердегустатори, люди з «абсолютним смаком», але таких менше 1% населення.

Вчені з Північно-Західного університету (США) і Медичного дослідницького інституту QIMR Berghofer з’ясували, що любителі кави більш чутливі до гіркоти, зокрема – до кофеїну.

Генів, що кодують рецептори гіркого смаку, досить багато, і в них зустрічаються мутації, які посилюють або послаблюють чутливість до тієї чи іншої гіркої молекули. Так, одні рецептори реагують на хінін, інші на кофеїн, треті – на синтетичний 6-н-пропілтиоурацил, який часто використовують в дослідженнях, коли вивчають сприйняття гіркого смаку.

Дослідники проаналізували гени понад 400 тис. жителів Великобританії, які також повідомляли про свій спосіб життя і свої звички – в тому числі і про те, наскільки вони люблять чай, каву і різні алкогольні напої.

Виявилося, що ті люди, які генетично повинні бути більш чутливі до кофеїнової гіркоти, п’ють каву більше за інших, зазвичай не менше чотирьох разів на день. У той же час ті, хто повинен бути особливо чутливий до хініну і 6-н-пропілтіоурацилу, кави уникали; ті, хто був чутливий до гіркоти 6-н-пропілтіоурацилу, пили менше алкоголю, особливо червоного вина.

Так чи інакше, очевидно, що коли ми шукаємо генетичні причини наших гастрономічних звичок, слід пам’ятати, що генів існує багато, що вони взаємодіють між собою, і що інтерпретація смакових сигналів залежить не просто від того, до чого ми більше або менше чутливі, але і від того, чого ми чекаємо від того чи іншого смаку.

Дорога редакція
Трансформуємо каву і натхнення в тексти, і віримо в те, що все буде добре.
Цікаве по темі:
Добавить комментарий

Pin It on Pinterest