fbpx
uk
Справжній французький коньяк

Бренді і коньяк: в чому між ними різниця?

Віктор Гюго називав коньяк «лікером богів». Цей напій століттями не втрачає популярності і став свого роду символом французької розкоші. Це був найкращий бренді, який можна було купити за гроші (так, коньяк – це бренді).

Ми вирішили докладніше розписати в чому різниця між коньяком і бренді, а також розібратися у відмінностях їхнього виробництва та інших особливостях.

Де вони з’явилися?

Коньяк обов’язково повинен бути родом з провінції Cognac («Коньяк») на південному заході Франції, що відома своїм чудовим терруаром (грунт, клімат і рельєф поверхні – все це створює умови, які чудово підходять для вирощування винограду).

А ось бренді може бути виготовлений в будь-якій точці світу.

Як їх виробляють?

Бренді зазвичай є одним з видів дистильованого спирту, що виготовляється зі збродженого виноградного соку. Також цей напій може бути виготовлений на основі соку яблук, груш та інших солодких фруктів. У той же час коньяк – це назва марки алкогольних напоїв, вироблених з винограду Уні Блан, що росте в провінції Cognac у Франції.


Провінція Cognac, Франція

Щоб називатися коньяком, напій повинен відповідати ряду законодавчих вимог щодо технології виробництва. Бренді може бути виготовлений в абсолютно будь-якій країні, в той час як коньяк повинен вироблятися тільки у Франції і ТІЛЬКИ з виноградників в провінції Cognac.

Наприклад, Кальвадос – це яблучний бренді з французького регіону Нижня Нормандія.

Коньяк виготовляється з білого винограду з одного з шести різних терруарів. Виноград сорту Уні Блан є його основним інгредієнтом, а виноград з терруару “Гранд Шампань” – найбажанішим. Рідину потрібно перегнати двічі, а сезон її перегонки триває з 1 жовтня по 31 березня.

Бренді може коштувати всього декілька доларів і не обов’язково вироблятися відомими брендами алкогольної продукції. У той же час коньяк – це дороге задоволення (ціни варіюються від ста до тисячі доларів), оскільки виготовляють його виключно в одному регіоні в Європі, зі спеціалізованого сорти винограду і з застосуванням спеціальних технік дистиляції.

Як щодо змішування і витримки?

Після перегонки спирт змішується (цей процес також називають купажуванням) і витримується, що і робить смак коньяку особливим.

Наприклад, в одному з найстаріших французьких коньячних домів Hennessy, з 11 ранку до першої години дня збирається дегустаційний комітет з 7 чоловік, щоб спробувати зразки «eaux de vie», як окремі дистильовані спиртні напої, до їх змішування. За словами національного представника бренду Джордана Бушелл, для того щоб стати частиною даного комітету, потрібно майже 10 років навчання.

Бочки з коньяком

Коньяк повинен витримуватися не менше 2 років в бочці з французького дуба, після чого він маркується, як «V.S. (Very Special)». Подальші відмінності залежать від витримки і якості напою:

  • V.S.O.P. (Very Superior Old Pale): наймолодший напій в цій категорії повинен витримуватися в дубовій бочці не менше чотирьох років.
  • X.O. (Extra Old): наймолодший напій в цій категорії повинен витримуватися в дубовій бочці не менше шести років.

Виробники бренді також використовують цю систему маркування, однак, зважаючи на відсутність регламентуючого комітету, немає гарантій, що напій відповідає всім заявленим характеристикам віку і якості.

У той же час, відповідність коньяку певному рівню оцінки – строго контролюється на рівні законодавства.

Редакція
Редакція
Трансформуємо каву і натхнення в тексти, і віримо в те, що все буде добре.
Цікаве по темі:
Добавить комментарий